צילומי רחם
יחד בתהליך אישי, מותאם ומקצועי נגיע לידיים מלאות
מהי מטרת הבדיקה?
בצלום רחם אנחנו מדגימים את חלל הרחם והחצוצרות. מטרת הצלום לראות האם יש בעיה הקשורה לחלל הרחם כגון הידבקויות בחלל הרחם, פוליפ או שרירן הבולט לחלל הרחם. לראות האם יש מעבר תקין דרך החצוצרות והאם הן פתוחות.
למי נמליץ?
נמליץ לבצע את הבדיקה כאשר יש לנו חשד לבעיה היכולה להיות מודגמת בצלום. לדוגמא: אשה שעברה דלקת באגן או נתוח בטן ועלולה להיווצר עקב כך חסימה בחצוצרה או הידבקויות בחלל הבטן.
כמו כן נבצע את הבדיקה כאשר לא הושג הריון לאחר כמה מחזורי טפול גם באותם מקרים בהם לא היה חשד לבעיה מלכתחילה.
מתי לבצע?
איננו רוצים לבצע בדיקה כזו כאשר קיימת אפשרות תאורטית להריון. לכן נבצע את הבדיקה כמה ימים לאחר סיום הדימום הוויסתי אך לפני הביוץ. מומלץ להמנע מיחסים לא מוגנים ממועד הווסת ועד הצלום.
איך מתבצע התהליך?
הצלום מתבצע במכון רנטגן בתנוחה הדומה לזו שבבדיקה גינקולוגית רגילה. בדרך כלל נמשך כמה דקות. אין צורך בהכנה מוקדמת או בצום לפני הצלום.
קיימות מספר שיטות לבצוע הצלום. השיטה בה אני משתמש היא באמצעות צנתר (קטטר) דק אשר בקצהו בלונית קטנה. הצנתר מאד דומה לצנתר בו משתמשים להזרעה או החזרת עוברים. הצנתר מוחדר בעדינות דרך תעלת צואר הרחם לתוך חלל הרחם. ואז מנפחים קלות את הבלונית שתפקידה לחסום את פתח צואר הרחם. לאחר מכן מזליפים באיטיות חומר ניגוד אותו רואים בצלום הרנטגן אשר נעשה במקביל. חומר הניגוד ממלא את חלל הרחם ומשם עובר לחצוצרות ולחלל הבטן. אופן המילוי והפיזור מאפשר לנו לראות האם קיימת בעיה כלשהי. הצלום מלווה לעתים בתחושה של אי נוחות / לחץ בבטן התחתונה הנובע מניפוח הבלונית והזלפת החומר. תשובה תקבלי בסיום הבדיקה בצרוף דיסק עם הצלומים.
למה יש לשים לב?
חומר הניגוד מכיל יוד ובמידה ואת רגישה ליוד חשוב מאד ליידע את הרופא בזמן ההפניה לבדיקה.
סיבוכים בעקבות הצלום נדירים יחסית אולם לעתים ניתן לפתח זיהום באגן לאחריו. במידה והיה בעבר זהום באגן קיים גם סיכון מוגבר לבעיה כזו בעקבות הצלום ויש ליידע את הרופא. במקרה כזה ייתכן וימליץ על מתן אנטיביוטיקה מניעתית במקביל לבדיקה. במידה ומופיע כאב בטן או חום או הפרשה בריח לא נעים בימים לאחר הצלום חשוב להבדק.
שאלות שכיחות:
צלום רחם בא להדגים את חלל הרחם, החצוצרות וחלל האגן ולראות האם קיימת בעיה במקומות אלו העלולה להיות קשור לאי פוריות.
ההדגמה נעשית בעזרת שימוש בהזלפת חומר ניגוד (חומר אשר אנחנו רואים אותו בצלום רנטגן). הנוזל אשר מוזלף לחלל הרחם מתפזר בחלל הרחם ומשם עובר לחצוצרות וחלל האגן. במידה ויש משהו המפריע למילוי חלל הרחם (כגון היבקויות, פוליפ, שרירן) אנחנו נזהה זאת בצלום. חומר הניגוד העובר בחצוצרה ונשפך מהקצה שלה לחלל האגן מצביע לנו על תקינות החצוצרה.
הצלום מתבצע במכון הרנטגן בשיטת צלום הנקראת שיקוף ובה אנו רואים בזמן אמת את מהלך פיזור החומר המוזלף לחלל הרחם.
מקובל לבצע את הצלום במהלך השבוע שלאחר תום הדימום הויסתי. זאת על מנת למזער את הסיכון שאנחנו מבצעים צלום כאשר האשה לאחר ביוץ ואולי בתחילת הריון.
בתנוחה הדומה לבדיקה גינקולוגית.
על מנת לבצע את הצלום עלינו להחדיר צנורית דקה לתעלת צואר הרחם או לחלל הרחם. לכן יש צורך בהכנסת מפשק (ספקולום בשמו המקצועי) לנרתיק על מנת שהרופא יוכל לראות את צואר הרחם ולהחדיר את הצינורית למקומה הנכון. לאחר החדרת הצינורית הרופא מזליף בעדינות כמות קטנה של נוזל ורואה על המסך בזמן אמת איך החומר מתפזר במהלך הבדיקה.
במרבית המקרים קיימת אי נוחות מסוימת ולעתים תחושה הדומה לכאב מחזור במהלך הזלפת חומר הניגוד. כאבים חזקים יותר אינם שכיחים.
יש להמנע מקיום יחסים לא מוגנים החל מהווסת ועד ביצוע הצלום על מנת שלא להסתכן בבצוע צלום כאשר האשה בהריון.
כן. אנחנו רואים שיעורי הריון גבוהים יותר חודש–חודשיים לאחר בצוע הצלום. ככל הנראה הזלפת הנוזל פותחת חסימות קטנות בחצוצרות.