הקפאת ביציות
יחד בתהליך אישי, מותאם ומקצועי נגיע לידיים מלאות
מדוע
הקפאת ביציות מאפשרת לאשה ליצור לעצמה “מאגר” ביציות בהן תוכל להשתמש בעתיד כאשר תירצה להרות.
מטרת ההקפאה לנסות ולנטרל את האפקט השלילי של הגיל על הביציות ופוריות האשה ומאידך לאפשר את דחיית הנסיון להרות לשלב מאוחר כאשר ההריון יתאים לתכניות המטופלת.
הקפאת ביציות תאפשר לאשה להשתמש בבוא הזמן בזרע שיתאים לה במועד ההפריה העתידי.
הקפאת ביציות נעשית לעתים מסיבות רפואיות אולם בכך לא נדון בפרק הזה.
למי מתאימה הפעולה?
הקפאת ביציות מתאימה לנשים אשר לא מעונינות להרות בעתיד הקרוב אולם מעונינות לשפר את הסיכוי להשגת הריון בעתיד הרחוק יותר כאשר יחפצו בהריון.
מי יכולה להקפיא ביציות?
הקפאת ביציות “חברתית” (מסיבה לא רפואית) מותרת בישראל לנשים החל מגיל 30 ועד גיל 41 (יום הולדת 41). ניתן לבצע עד 4 מחזורי טפול או הקפאת 20 ביציות (המוקדם מביניהם).
הפעולה נעשית במימון פרטי ואינה ממומנת ע”י קופות החולים.
(קישור לחוזר משרד הבריאות:
http://www.health.gov.il/Subjects/fertility/ovum_preserving/Pages/ovum_preserv.aspx )
איך מתבצע התהליך?
לצורך הקפאת ביציות האשה עוברת תהליך הכולל בשלב ראשון גרוי שחלתי האמור להביא להתפתחות מספר רב של זקיקים. לאחר טפול של 10-14 יום כאשר משיגים זקיקים בגודל הרצוי מבצעים את שאיבת הביציות.
ביום השאיבה הביציות מוקפאות וכאן מסתיים השלב הראשון בתהליך.
הגרוי השחלתי נעשה בעזרת תרופות ממשפחת הגונדוטרופינים הניתנות בהזרקה (גונל אף, פיורגון, מנופור, מנוגון). לאחר מספר ימים מתווספת תרופה נוספת שתפקידה למנוע ביוץ עצמוני ולאפשר שליטה חיצונית על מועד הביוץ . כאשר הזקיקים מוכנים לשאיבה גורמים להבשלה סופית שלהם ע”י מתן זריקה של דקפפטיל או לעתים אוביטרל / פרגניל ושואבים את הביציות כ 34-36 שעות לאחר מכן.
משך השאיבה כ 10-15 דקות והיא נעשית במרבית המקרים בהרדמה כללית קצרה. לאחר הפעולה המטופלת שוהה בחדר התאוששות למשך כשעתיים ומשתחררת לביתה. לאחר הפעולה ייתכנו כאבי בטן קלים ומומלץ במידת הצורך ליטול משככי כאב. באותו יום או למחרת תוכלי לקבל מידע בנוגע למספר הביציות שהוקפאו.
כמה ביציות כדאי לאסוף?
על מנת לעלות את הסיכוי להשיג הריון מהביציות המוקפאות יש צורך במספר ביציות גדול יחסית. רצוי לדעתי לאסוף 15-20 ביציות ולהשגת מטרה זו יש צורך במרבית המקרים ביותר משאיבה אחת.
האם ניתן להבטיח הריון ולידה מהביציות שיוקפאו?
הקפאת הביציות נותנת סיכויים סבירים להשגת הריון אולם חשוב לזכור שאין בכך ודאות ויתכן מצב שבו לא יושג הריון מהשמוש בהן.
מה ההשקעה הנדרשת?
הקפאת ביציות מסיבה חברתית איננה בסל הבריאות או בביטוחים המשלימים של קופות החולים וכל המימון הוא פרטי. עלות הטפול מחולקת לעלות הטפול עצמו ולעלות התרופות. סה”כ העלות הצפויה כ 16-20 אלף שח. יחידת ההפריה החוץ גופית באסותא מאפשרת (נכון לתחילת 2016) במידה ולא הושג מספר הביציות המותר לבצע שני מחזורי טפול במחיר של מחזור אחד וזו כמובן הטבה כספית מאד משמעותית.
איך אשתמש בביציות כשאחליט להרות בעזרתן?
כאשר תחליטי להרות מהביציות שהוקפאו תעברי תהליך פשוט יחסית של החזרת עוברים. במועד המתאים יופשרו ביציות ויופרו בזרע המתאים לך. לאחר מספר ימים בהם יתפתחו העוברים הם יושתלו ברחמך.
כל התהליך יתבצע כמובן בהנחייה רפואית ולעתים יידרשו שמוש במספר תרופות על מנת להשיג סיכויי הצלחה מקסימלים.
לקריאת חוזר מנהל רפואה בעניין הקפאת ביציות למטרת שמירת הפוריות של האישה (מסמך PDF) לחצו על הכפתור למטה
שאלות שכיחות:
הקפאת ביציות מסיבה רפואית מומלצת במקרים בהם עלולה להגרם פגיעה משמעותית בפריון עקב בעיה רפואית (כגון בעקבות טפול כימותרפי למחלת סרטן העלול לפגוע בתפקוד השחלות). במקרים כאלה הטפול מותר בכל גיל וממומן בסל הבריאות.
הקפאה מסיבה חברתית נעשית כאשר האשה מעונינת לשמר את פוטנציאל הפוריות (אשר הולך ויורד עם הגיל) ע“י הקפאת ביציות בגיל צעיר יחסית ושמוש בהן במידת הצורך בגיל מבוגר יותר.
הקפאת ביציות מסיבה חברתית מותרת בישראת החל מגיל 30 ועד גיל 41 (עד יום–הולדת 41).
הקפאה ”חברתית“ איננה בסל הבריאות וממומנת באופן פרטי ע“י האשה. קופ“ח מאוחדת הכניסה את הנושא לביטוח המשלים שלה (שיא) בהשתתפות עצמית של המטופלת ושאר הקופות עדיין לא הלכו בעקבותיה (נכון ל 1.2020).
אנחנו שואפים להגיע למצב בו מוקפאות הרבה ביציות מכיון שככל שיש יותר ביציות מוקפאות כך גדול יותר הסיכוי לילד מאותן ביציות.
בישראל ניתן לבצע עד 4 טפולים להקפאת ביציות או עד שמגיעים ל 20 ביציות מוקפאות (מה שמגיע קודם ).
על מנת לענות לשאלה זו את צריכה לענות לשאלה האם חשובה לי האפשרות להפרות את הביציות בזרעו של אדם מסוים בעתיד (כאשר האביר על הסוס הלבן יגיע…) או שאין לכך משמעות. במידה וחשוב לך שתישמר האפשרות לזרע מסוים בעתיד הרי שכדאי להקפיא ביציות ולא עוברים. מאידך אם כבר כעת יש לך זרע ממנו תירצי להרות בעתיד אפשר בהחלט להקפיא עוברים.
ככל שהאשה צעירה יותר כך הסיכוי להשגת הריון ולידה מהביציות שלה גבוהה יותר. הסטטיסטיקה מצביעה על כך שהחל מגיל 33 רואים ירידה בפוריות והבעיה הולכת ומחמירה עם העליה בגיל. לכן מומלץ לבצע את התהליך בגיל צעיר יותר ולא לדחות אותו לגילאים בקצה הטווח האפשרי. מתחת לגיל 35 הסיכוי לילד כאשר הוקפאו כ 20 ביציות הוא בסביבות 70%. לעומת זאת מעל גיל 38 הסיכוי הזה הוא רק 20-30%.